Mart 21, 2012

dünya şiir günü

21 mart dünya şiir günü kutlu olsun dostlar..
aslına bakarsanız bilmiyordum bugünün dünya şiir günü olduğunu. beni mutlu edecek bir şekilde öğrendim: sabah açtım bilgisayarı ne var ne yok bakayım dedim feysbuk'ta. imge kitabevi feysbuk sayfasında duyurmuş ki "dünya şiir gününüz kutlu olsun, sevdiğiniz bir şiiri yazıverin gün içerisinde seçtiğimiz 5 kişiye kitap hediye edeceğiz." o 5 kişiden biri oldum. yaşasın kitap kazandım hem de dünya şiir gününde :)
hem de cemal süreya'nın
"bende tarçın sende ıhlamur kokusu
yürürüz başkentin sokaklarında
..."
dizeleri ile. 
kutlu olsun dünya şiir günümüz.
bakın bu senenin dünya şiir günü bildirisinde ne denmiş:

"Şiir Çağın Yankısıdır

Şiir, çağının seslerinin yankısını taşır: Kahkahalar, çığlıklar, ıslıklar… Aşk şarkılarına marşlar karışır, ağıtlara çocuk sesleri. Çok sesli bir korodur şiir, bir orkestra.
Şairler hükümdarlara övgüler yazsalar da bu sesleri şiirin orkestrasına ekleyemezler. Bir yıl geçmeden yıpranır gider o övgülerin kumaşı.
Eskimeyen, yaşamaya övgüdür, adalete, aşka.
Bir de diktatörlere yazılmış alaylar eskimez, bin yıllarca.
Şairler söz ustasıdır. Anadildir ustalığın nedeni. Vay şairlere ana dilini yasaklayana. Vay insanlara şiiri yasaklayanlara! Her dilde aşağılanmalı insanın düş gördüğü dilde yazmasını, şarkı söylemesini engelleyenler. Onlar için sövgüler bile armağan sayılmalı. Adları silinmeli tarihten.
Şiir, çağının seslerinin yankısıdır. Şair bu sesleri işler olan gücüyle. Aşk şarkıları, yaşama övgüleri duyulsun ister şiirinde. Hıçkırıklar aşktan kopsun, bir ağlayış olacaksa çocuğun ilk ağlayışı olsun.
Ve kadınlar, sesleri yüzyıllardır savaşları lanetlemekten yorgun, ağıtlardan kısık, şiirler söylerler güzel günler için, rüzgâra karışır. Onlara şiir yazılmaz, yazılanlar aşka övgüdür belki.
Şiir, çağının seslerinin yankısıdır. Sokaklardan kopup gelen seslerin uğultusudur. Zafer şiirlerinde ölen askerlerin analarının ağıtı duyulur. Aç çocuk ağlayışları ve dul kadınların çığlıkları. Bu yüzden ürperir bu şiirleri okuyanlar.
Çağının seslerinin yankısı duyulur şiirde.  Şiirinde güzel seslerin yer almasını isteyen şairin işi zordur. Çünkü açlığı, savaşları durdurmak için uğraşmak zorundadır. O şairlerin seslerini duyarız, çocuk seslerine kulak verdiğimizde."